Προγράμματα

Στους χώρους του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου παρουσιάζονται ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές εφαρμογές για επισκέπτες όλων των ηλικιών ώστε με τρόπο ευρηματικό και άμεσο ο χρήστης τους να μπορεί να περιηγηθεί στην καλλιτεχνική πορεία του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Το πρόγραμμα "Γνωρίζω τον Γιώργο Ζογγολόπουλο" σχεδιάστηκε για τη γνωριμία των μαθητών τόσο με το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου όσο και με την προσωπικότητα ενός καλλιτέχνη που σφράγισε με την τέχνη του την Ελλάδα του 20ού αιώνα.

Σημαντικά έργα όπως το Μνημείο Ζαλόγγου που αναφέρεται στον Χορό του Ζαλόγγου, η κυκλική διαμόρφωση της πλατείας Ομονοίας με τους υδάτινους πίδακες του 1960, οι Δελφοί απέναντι από την πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, η Στήλη στο Πάρκο Ριζάρη, το υδροκινητικό Πεντάκυκλο στην πλατεία Ομονοίας και το Αίθριο στην πλατεία Συντάγματος, καθώς και οι περίφημες Ομπρέλες γίνονται εικόνες οικείες στα μάτια των μαθητών μέσω των οποίων καλούνται να ερμηνεύσουν το δημόσιο χώρο και τη σύγχρονη τέχνη, να καλλιεργήσουν το σεβασμό στα δημόσια αγαθά και δη στα γλυπτά, να σκεφτούν και να προτείνουν τρόπους για την αξιοποίηση όλων των έργων τέχνης που συναντάμε καθημερινά και, εν τέλει, να προσδιορίσουν το ρόλο του καθενός μας ως ενεργού πολίτη που επιθυμεί τη βελτίωση της καθημερινής ποιότητας της ζωής.  

Πώς ένας καλλιτέχνης από την Ελλάδα κατάφερε να επικοινωνήσει τα έργα του και να τα εγκαταστήσει στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική;

Πώς ένας καλλιτέχνης κατάφερε να δοκιμάσει τόσο διαφορετικές μορφές στο έργο του και να πειραματιστεί με τόσα πολλά υλικά;

Πώς ένας καλλιτέχνης μεταφέρει εικόνες της πραγματικής ζωής και διηγείται ιστορίες χρησιμοποιώντας την ύλη;

Πώς μπορώ να αντιληφθώ αυτές τις παράξενες μορφές στη γλυπτική και τη ζωγραφική;

Πώς είναι να μπαίνεις στο εργαστήριο και στον "μαγικό κόσμο" ενός καλλιτέχνη;   

Ένας χώρος από τους ελάχιστους στο είδος του στην Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτός προς επίσκεψη και οι μαθητές μπορούν να ανακαλύψουν τις συνθήκες εργασίας αλλά και τον τόπο δημιουργίας όλων αυτών των γιγάντιων κατασκευών που συναντούν στο κέντρο της Αθήνας, στην παραλία Θεσσαλονίκης, στο Ζάλογγο, στον Αερολιμένα Αθηνών, κ.α. 

Οι εκπαιδευτικές εφαρμογές στον χώρο δημιουργίας των δύο καλλιτεχνών δίνουν τη δυνατότητα δημιουργικής εξερεύνησης των συλλογών του Ιδρύματος προσφέροντας ταυτόχρονα μια ενδιαφέρουσα βιωματική εμπειρία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Γνωρίζω τον Γιώργο Ζογγολόπουλο" υποστηρίζεται από ψηφιακές εφαρμογές που αφορούν σε ένα εκπαιδευτικό κουίζ (quiz), σε ένα γλωσσάρι όρων τέχνης και όρων της τέχνης του Γ. Ζογγολόπουλου, μια πλατφόρμα όπου τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τη δικής τους ψηφιακή γκαλερί και μια πλατφόρμα στην οποία μέσα από φωτογραφίες μπορούν να επιλέξουν γλυπτά και να τα εγκαταστήσουν στο δημόσιο χώρο της επιλογής τους. Τέλος, οπτικοακουστικό υλικό με συνεντεύξεις του γλύπτη είναι στη διάθεσή τους, καθώς και ειδικό βίντεο με μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν τον καλλιτέχνη και μιλούν για εκείνον.

Για περισσότερες πληροφορίες:

T - F: 210-6712210, 210-6725879

E: info@zongolopoulos.gr