Εκδηλώσεις & Παρουσιάσεις Έργων
Δελτίο Τύπου για τα εγκαίνια της έκθεσης "ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: ΜΕΣΣΑΝΑ"19.07.2018

Εγκαίνια Έκθεσης

«ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: ΜΕΣΣΑΝΑ»

Μια Γλυπτική για τον Δημόσιο Χώρο στην Αρχαία Μεσσήνη

 

Διάρκεια έκθεσης έως 30 Σεπτεμβρίου 2018

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης «Ζογγολόπουλος-Χουλιαράς: Μεσσάνα» στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Επί μιάμιση ώρα οι επισκέπτες περπάτησαν στον αρχαιολογικό χώρο ανάμεσα στα εμβληματικά μνημεία του και τα τοποθετημένα εκεί 22 γλυπτά.

Στη συνέχεια η επίσημη τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο Θέατρο, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, με σύντομες ομιλίες από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, Καθηγητή Πέτρο Θέμελη, τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Κωνσταντίνο Στρατή, την επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού, τον διευθυντή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου Άγγελο Μωρέτη και τον γλύπτη και Ομ. Καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιώργο Χουλιαρά. Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό μουσικό επίλογο από την σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου και τον κιθαρίστα Αντώνη Κουφουδάκη.

Τα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου, ενώ παρόντες μεταξύ των άλλων ήταν ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Τσώνης, η Αντιδήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεωργία Παναγοπούλου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Παναγιώτα Κοζομπόλη, η Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Μαριέττα Μινώτου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα Σταύρος Μπένος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου καθώς και σημαντικοί εικαστικοί, αρχαιολόγοι, συλλέκτες, εκπρόσωποι εταιρειών και φιλότεχνοι.

Η έκθεση σχεδιάστηκε με απόλυτο σεβασμό και σε οργανική συνομιλία με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στον οποίο δύο από τους πλέον εξέχοντες Έλληνες γλύπτες «εγκαθίστανται» ακολουθώντας νοερά τη διαδρομή του επισκέπτη και υπογραμμίζοντας τη δομή, τον ρόλο και τη σημασία κάθε επιμέρους μνημείου.  

Στην υποδειγματικά αναστηλωμένη πόλη της αρχαίας Μεσσήνης (στη δωρική διάλεκτο ΜΕΣΣΑΝΑ), σε στενή συνεργασία με τον επί σειρά ανασκαφέα της και Πρόεδρο της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, Καθηγητή Πέτρο Θέμελη και σε σχεδιασμό που ακολουθεί και ενδυναμώνει τη διαδρομή της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο και τα επιμέρους μνημεία του (Κρήνη Αρσινόης, αρχαία Αγορά, Ασκληπιείο, Στάδιο, Παλαίστρα κ.ά.) τοποθετήθηκαν και παρουσιάζονται 11 γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου και 11 γλυπτά του Γιώργου Χουλιαρά.

Τα έργα, μεγάλης κλίμακας στο σύνολό τους και κατασκευασμένα για εξωτερικό χώρο, ανθεκτικά ως προς το υλικό τους (μέταλλο) και «δωρικά» ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή τους, με αναφορές μυθολογικές και ιστορικές συμβατές με τον χώρο αλλά και συμβολισμό διαχρονικό ως προς τις παναθρώπινες αναζητήσεις, επελέγησαν από τον Άγγελο Μωρέτη, αρχιτέκτονα και Διευθυντή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, τον Ομ. Καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιώργο Χουλιαρά και την επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού, προκειμένου να τοποθετηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, να τον αφουγκραστούν ιστορικά και αισθητικά  και να συνομιλήσουν μαζί του, επαναπροσδιορίζοντας το τοπίο, τη δομή και τους άξονες των αρχαίων κτισμάτων αλλά και την ίδια την ιδέα, τον συμβολισμό και τη σημασία του Δημοσίου Χώρου έτσι όπως εκείνος γινόταν αντιληπτός και είχε αποδοθεί πολλούς αιώνες νωρίτερα στους πολίτες και τους επισκέπτες της Αρχαίας Μεσσήνης.

Πρόθεση της ομάδας εργασίας είναι η συνομιλία των εμβληματικών κτηρίων της αρχαίας Μεσσήνης με εμβληματικά γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου και του Γιώργου Χουλιαρά που έχουν επίσης σχεδιαστεί και φιλοτεχνηθεί ως θεματική και ως κλίμακα προκειμένου να παρουσιαστούν σε δημόσιο χώρο.

Με αφορμή την έκθεση κυκλοφορεί δίγλωσσο λεύκωμα σχεδιασμένο από τον Ανδρέα Γεωργιάδη.

 

Η έκθεση δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς την ευγενική υποστήριξη: