Εκδηλώσεις & Παρουσιάσεις Έργων
Διεθνής Έκθεση στο Ocean Flower Island Museum στην Κίνα25.05.2021

Φέτος, η Ελλάδα και η Κίνα γιορτάζουν για πρώτη φορά το «Έτος Ελλάδας-Κίνας για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, 2021» και η Ελλάδα αποτελεί την τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση της Κίνας "Tides of the Century". Την ίδια χρονιά που η Ελλάδα γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων της Εθνικής Επανάστασης που οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, παρουσιάζεται στην Κίνα η έκθεση «Θέσις-Αντίθεσις-Σύνθεσις. Στην τροχιά των αλλαγών» / "Thesis-Antithesis-Synthesis. In the Belt of Change" σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Κατερίνας Κοσκινά και παραγωγή της PostScriptum του Κώστα Κωνσταντινίδη, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης επιμελήθηκε η Μαρία Μανέτα.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο εντυπωσιακό Ocean Flower Island Museum, στο μεγαλύτερο κατασκευασμένο νησί της Ασίας και σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και τουρισμού, που εκτείνεται σε 8 επιμέρους μουσεία, στα 7 από τα οποία παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών από όλο το κόσμο, επιλεγμένων από διεθνή επιτροπή ειδικών, ενώ το 8o μουσείο φιλοξενεί αποκλειστικά το έργο των καλλιτεχνών της τιμώμενης χώρας που είναι η Ελλάδα. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας - Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Ελλήνων στο Εξωτερικό, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων. 

Το περιεχόμενο της εν λόγω έκθεσης συγκεντρώνει μια εκλεκτική συλλογή έργων τέχνης που περιλαμβάνει γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο, έργα πολυμέσων και ψηφιακή τέχνη, από 34 πρωτοπόρους Έλληνες καλλιτέχνες ή καλλιτέχνες ελληνικής προέλευσης. Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου συμμετέχει με το γλυπτό Tel-Néant του Γιώργου Ζογγολόπουλου, το οποίο στην Ελλάδα βρίσκεται εγκατεστημένο στο περίπτερο των επισήμων στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου και στο Μέγαρο του ΟΤΕ.

Τα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, μη παραστατικά ή αφηγηματικά στην πλειοψηφία τους, είναι αποστάξεις ψυχικών διαδικασιών που σχετίζονται με καθολικά ζητήματα ύλης, χρόνου, ρυθμού, μορφής, αρμονίας, δυναμικής και ιδεών. Ζητήματα που δεν μπορούν να περιγραφούν, ωστόσο καθορίζουν και αφορούν τον Κόσμο. Η παρατήρηση της φύσης και η διορατικότητα που του επέτρεψαν να δει την «ανατολή του ηλίου» μιας νέας τάξης πραγμάτων και το ενδιαφέρον του για επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις τον οδήγησαν στη χρήση νέων υλικών, μορφών και τεχνικών και στην ανάπτυξη μιας ξεχωριστής γλυπτικής αφήγησης που σφράγισε τη σύγχρονη τέχνη της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Το γλυπτό Tel-Néant διερευνά τους τρόπους που οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους και συνδέονται με το άπειρο.

 

Ύστερα από την άρση των μέτρων που ελήφθησαν λόγω της πανδημίας, τα εγκαίνια και το άνοιγμα της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 20 Μαΐου, ενώ η διάρκειά της θα είναι έως και τον Δεκέμβριο του 2021. 

 

"Θέσις - Αντίθεσις - Σύνθεσις" | "Thesis-Antithesis-Synthesis. In the Belt of Change"

Τόπος: Ocean Flower Island Museum - Hainan, China

Διάρκεια: Μάιος - Δεκέμβριος 2021

Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Κοσκινά

Παραγωγή έκθεσης: Κώστας Κωνσταντινίδης, Post Scriptum

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Μαρία Μανέτα

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: ΑΛΗΘΕΙΝΟΣ Δημήτρης, ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ Ανδρέας, ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ Στίβεν, ΧΑΝΔΡΗΣ Παντελής, ΧΡΥΣΑ, C O S T I S, ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΛΕΜΟΣ Μανώλης, ΔΡΙΒΑΣ Γιώργος, ΦΑΙΤΑΚΗΣ Στέλιος, ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Γιούλα, ΧΑΡΩΝΙΤΑΚΗΣ Ασπάσσιος, ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ Γιάννης, ΜΙΧΑΛΟΥΔΗΣ Ιωάννης, ΜΩΡΗΣ Πέτρος, ΝΑΥΡΙΔΗΣ Νίκος, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος, ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΙΤΗ Εύα, ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ Αιμιλία, ΠΑΣΤΡΑ Ναυσικά, ΡΟΥΦΑΝΗΣ Αριστοτέλης, ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ Μάνθος, ΣΑΜΑΡΑΣ Λουκάς,,,ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΚΗ Μαριάννα, ΤΑΚΙΣ, ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ, TΡΑΓΚΑΣ Δημήτρης, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Τεό, ΤΣΟΚΛΗΣ Κώστας, ΒΑΡΩΤΣΟΣ Κώστας, ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ Μπάμπης, ΒΕΝΙΕΡΗ Λυδία, ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ Παντελής, ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος

Invited Festival: ATHENS DIGITAL ARTS FESTIVAL - ADAF

Εμπνευστής και Διοργανωτής ADAF: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

ADAF Video Art Curator: Ειρήνη Ολυμπίου 

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στην ιστοσελίδα: https://thesis-antithesis-synthesis.site/