Εκδηλώσεις & Παρουσιάσεις Έργων
Έκθεση "Αγορά. Ένδεκα γλύπτες στην Αρχαία Μεσσήνη"02.10.2021

Το απόγευμα του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου 2021 σας προσκαλούμε στην πόλη της αρχαίας Μεσσήνης, σε μια γιορτή που περιλαμβάνει τρεις εκδηλώσεις:
- Τα εγκαίνια του στεγάστρου της Βορειοανατολικής Στοάς του Γυμνασίου, στο πλαίσιο του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας "Προστασία & Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης", στις 6:00 μ.μ.
- Τα εγκαίνια της έκθεσης "ΑΓΟΡΑ, Ένδεκα Γλύπτες στην αρχαία Μεσσήνη", σε συνδιοργάνωση του Καθηγητή Πέτρου Θέμελη, του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, του Καθηγητή Γιώργου Χουλιαρά και της Ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού, στις 7:00μ.μ.
- Τη συναυλία της Klaudia Delmer "Τραγούδι στις Σειρήνες" (Ηλίας Κατελάνος, Βασίλης Καρράς Billka, Γιώργος Δελλής), σε συνδιοργάνωση της Εταιρείας Αρχαιολογικών Μεσσηνιακών Σπουδών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στις 7:30 μ.μ..

 

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση "ΑΓΟΡΑ" με το εμβληματικό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου "Ποσειδώνας".
Το γλυπτό "Ποσειδώνας" βρίσκεται εγκατεστημένο στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. σε απόσταση μικρότερη του 1 χιλιομέτρου από τον Λευκό Οίκο.

 

Η έκθεση "ΑΓΟΡΑ" αποτελεί έναν καλλιτεχνικό οργανικό διάλογο ένδεκα γλυπτών με την αρχαία Αγορά.
Η επιλογή των καλλιτεχνών και των προς έκθεση έργων, που στο σύνολό τους είναι μεταλλικά και μεγάλης κλίμακας, επιλεγμένα με ιδιαίτερο σεβασμό για τον συγκεκριμένο χώρο, πραγματοποιήθηκε με κριτήρια ποιότητας και συμβατότητας προς τον αρχαιολογικό χώρο και αφορά στη νέα γενιά γλυπτών, σε συνομιλία με εκπροσώπους της παλαιότερης γενιάς καθώς και με το μνημειακό περιβάλλον της αρχαίας μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ιδιαίτερα αυτό της ΑΓΟΡΑΣ.
Πέρα από τα σύγχρονα έργα τέχνης νεοελλήνων καλλιτεχνών και το μνημειακό σύνολο της αρχαιότητας που τα εγκολπώνεται, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως μέσω αυτών νέες πτυχές του, είναι και οι επισκέπτες - θεατές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας. Δεν υφίσταται άλλωστε δημιουργία χωρίς θεατές και ακροατήριο που κοινωνεί, κατανοεί, αισθάνεται και συγκινείται. Οι θεατές και το ακροατήριο συγκροτούν την δική τους διαδραστική «ΑΓΟΡΑ» όπου σχολιάζεται, συζητείται και ανασυγκροτείται γόνιμα το σύνολο των μηνυμάτων που εκπέμπεται από τα σύγχρονα έργα και τη σχέση τους με τα μνημεία.
Στην εικαστική εγκατάσταση "ΑΓΟΡΑ" συμμετέχουν οι γλύπτες:
Γιώργος Ζογγολόπουλος, Ανδρέας Αραπάκης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Αγγέλικα Κοροβέση, Σπύρος Λισγάρας, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Λήδα Παυλή, Στέφανος Σουβατζόγλου, Δημήτρης Φόρτσας, Αντώνης Χαλυβίδης και Γιώργος Χουλιαράς.
 

Τη διοργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν οι:
Καθηγητής Πέτρος Θέμελης, διευθυντής έργου Αρχαίας Μεσσήνης,
Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου,
Καθηγητής Γιώργος Χουλιαράς, Γλύπτης, και
Ίρις Κρητικού, Ιστορικός της Τέχνης, Ανεξάρτητη Επιμελήτρια

 

"ΑΓΟΡΑ. ΕΝΔΕΚΑ ΓΛΥΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ"

Χώρος: Αγορά Αρχαίας Μεσσήνης, αρχαιολογικός χώρος

Εγκαίνια: Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 στις 19:00

Διάρκεια: 2 - 31 Οκτωβρίου 2021

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Διοργάνωση έκθεσης: Καθηγητής Πέτρος Θέμελης, Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Καθηγητής Γιώργος Χουλιαράς, Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού