Εκδηλώσεις & Παρουσιάσεις Έργων
'Εκθεση στην ROMA GALLERY, επιμέλεια Κατερίνα Κοσκινά12.12.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Έργα οικεία, του εργαστηρίου και του σπιτιού

Επιμέλεια έκθεσης Κατερίνα Κοσκινά

 

Η ROMA GALLERY σε συνεργασία με το ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ παρουσιάζουν την έκθεση ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έργα οικεία, του εργαστηρίου και του σπιτιού, η οποία εγκαινιάζεται στις 12 Δεκεμβρίου 2019 και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά πολλά «εν πολλοίς άγνωστα» γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου, μεσαίων και μικρών διαστάσεων, τα οποία συντρόφευαν πάντοτε τον καλλιτέχνη στο σπίτι του στο Ψυχικό.

Ορείχαλκος, ανοξείδωτος χάλυβας, πλεξιγκλάς είναι οι πρώτες ύλες των γλυπτών που φιλοτεχνήθηκαν στη διάρκεια 50 περίπου χρόνων και καλύπτουν διαφορετικές περιόδους δημιουργίας του σημαντικού Έλληνα γλύπτη. Πρόκειται για έργα ολοκληρωμένα, στα οποία «επέστρεφε», άλλοτε για να τα συμπληρώσει με νέα στοιχεία και άλλοτε για να τα μεγεθύνει ή να δανειστεί στοιχεία τους για νέα.

 Η έκθεση θα μπορούσε να ιδωθεί και σαν μια προβολή της εξέλιξης της δημιουργικής σκέψης του καλλιτέχνη, που διέσχισε τον αιώνα, παραμένοντας ταυτόχρονα κλασσικός ως προς την τεχνική και την παιδεία και σύγχρονος ως προς την ένταξη στο έργο του των νέων προκλήσεων και μεθόδων.

 Στα εκθέματα περιλαμβάνονται και οι δύο ζωγραφικοί πίνακες που ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος επέλεξε και παρήγαγε σε μεταξοτυπίες, θέλοντας να υπογραμμίσει τη μακρόχρονη θητεία του στο κίνημα του μοντερνισμού αλλά και την πορεία του στο χώρο της αφαίρεσης και της τεχνολογίας .

 Η επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου της έκθεσης ανήκει στην ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, συνεργάτιδα και προσωπική φίλη του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έργα οικεία, του εργαστηρίου και του σπιτιού

Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά

Διάρκεια: 12 Δεκεμβρίου 2019 – 29 Φεβρουαρίου 2020

Χώρος: ROMA GALLERY, Ρώμα 5, Κολωνάκι, 10673 Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Πεμπ.-Παρ. 10:00-20:00, Τετ.-Σαβ. 10:00-16:00, Κυρ.-Δευτ. κλειστά

Τηλ.: 2130358344

Είσοδος ελεύθερη