Εκδηλώσεις & Παρουσιάσεις Έργων
Ομαδική έκθεση γλυπτικής "1821 Επανάσταση κατά πάσης δουλείας" στο Μεσολόγγι12.04.2022

«1821 Επανάσταση κατά πάσης δουλείας» 

Έκθεση γλυπτικής με 72 γλυπτά από 42 καλλιτέχνες

στο Κτίριο Χρυσόγελου της Ι. Π. Μεσολογγίου

12 Απριλίου - 12 Μαΐου 2022

 

Ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου και ο Σύλλογος Γλυπτών Ελλάδος συνδιοργανώνουν θεματική έκθεση γλυπτικής με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, επ΄ ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα με τίτλο: “1821 Επανάσταση κατά πάσης δουλείας”.

Από τις 12 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου 2022, στο Κτίριο Χρυσόγελου - Πνευματικό Κέντρο της Ι. Π. Μεσολογγίου, παρουσιάζονται 72 γλυπτά από 42 καλλιτέχνες όπως οι Γιώργος Ζογγολόπουλος, Γεωργιάδης Γεώργιος, Ρόκος Κυριάκος, Γιάννης Παππάς, Καλακαλλάς Γεώργιος, Δωρόπουλος Βασίλειος, μεταξύ πολλών άλλων.

Οι καλλιτέχνες αυτοί με την τέχνη τους υμνούν τον ιερό αγώνα των προγόνων μας, αναδεικνύουν τις μορφές των αγωνιστών που πρωταγωνίστησαν, που θυσιάστηκαν και μεγαλούργησαν, αλλά και τα ιδεώδη από τα οποία εμφορούνταν.

Η επετειακή αυτή έκθεση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες του 1821 και ταυτόχρονα υπενθυμίζει σε όλους μας τι χρωστάμε σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τη σωτηρία του έθνους και την ανεξαρτησία, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Τα έργα δημιουργήθηκαν με αφορμή την έκθεση, μετά από  σχετικό κάλεσμα του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος, ενώ άλλα είναι προπλάσματα από τη συμμετοχή των γλυπτών στους κατά καιρούς προκηρυσόμενους πανελλήνιους  δημόσιους διαγωνισμούς.

Ο Δήμαρχος Ι. Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος δήλωσε: 

«Το Μεσολόγγι με τις αστείρευτες πηγές έμπνευσης διατηρεί διαχρονικά με την τέχνη μια ισχυρή σχέση αλληλεπίδρασης. Υπάρχουν στην ιστορία της ανθρωπότητας κάποια γεγονότα, πολύ λίγα, τα οποία έχουν την δύναμη να παράγουν αποτελέσματα και να εκπέμπουν μηνύματα ανεξάρτητα από το πόσο παλιά είναι. Κορυφαίο είναι και θα παραμείνει το ιστορικό γεγονός της ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ και της ΕΞΟΔΟΥ του Μεσολογγίου. Ένα ιστορικό γεγονός που μίλησε και συνεχίζει να μιλάει στις γλώσσες όλου του κόσμου. Που συγκίνησε, που ενέπνευσε. Που συγκινεί και εμπνέει. Και φυσικά η ευαισθησία των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων εξέλαβε και εκλαμβάνει τα μηνύματα της ιστορίας μας με τον βαθύτερο και ταχύτερο τρόπο». 

Πληροφορίες Έκθεσης:

Χώρος: Κτίριο Χρυσόγελου Ι. Π. Μεσολογγίου,  Κατάσου Φρειδερίκου & Μακρή Μιχαήλ, 30200 Μεσολόγγι| Τηλ. 2631022081

Ημέρες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 12 Απριλίου - 12 Μαΐου 2022, 09:00-14:00

Εγκαίνια: Τρίτη12 Απριλίου 2022, 19.00  

Θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την προστασία κατά του Covid-19