Εκδηλώσεις & Παρουσιάσεις Έργων
Τήνος Avant - Garde30.06.2021

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ και η ROMA GALLERY 

παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση 

ΤΗΝΟΣ AVANT - GARDE 

Στέγη Πολιτισμού & Παιδείας Δήμου Τήνου (Κτήριο «Μοσχούλειας Σχολής»)

Τήνος, 3 Ιουλίου - 31 Αυγούστου 2021

Επιμέλεια έκθεσης: Μάνος Στεφανίδης

 

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου με χαρά συμμετέχει και σας προσκαλεί στην έκθση ΤΗΝΟΣ AVANT - GARDE που συνδιοργανώνουν και παρουσιάζουν ο Δήμος Τήνου και η ROMA GALLERY στη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Τήνου από το Σάββατο 3 Ιουλίου έως και την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης, ο οποίος σημειώνει

«Η “Τήνος avant - garde” τώρα αποτελεί μία συμβολική χειρονομία - αναφορά στην ηρωική, ελπιδοφόρα όσο και “ημιτελή”, λόγω δικτατορίας, δεκαετία του ‘60, στους καλλιτέχνες της αλλά και τα καινοφανή για την συντηρητική κοινωνία της εποχής, επιτεύγματά τους. Ήταν τότε που μία ομάδα νέων δημιουργών, γεννημένων όλων γύρω στο 1930, εγκατέλειψαν την Αθήνα για να κατακτήσουν τη Ρώμη, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Κάσσελ... ακόμα και τη Νέα Υόρκη. Αναφέρομαι βέβαια στον Παύλο, τον Μίχα, τη Ζούνη, τον Σκυλάκο, τον Καρά, τον Κεσσανλή, τον Γαΐτη, τον Μυταρά όπως επίσης τον Στάμο, τη Χρύσα ή τον Ακριθάκη αλλά και τους παλαιότερους Ζογγολόπουλο, Λαμέρα και τους νεότερους Γιώργο Λάππα και Δημήτρη Αληθεινό.

Με διεσταλμένα τα όρια ανάμεσα στην παραδοσιακή ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τη φωτογραφία και το σινεμά οι καλλιτέχνες αυτοί “σκηνοθέτησαν” τρόπον τινά τους εαυτούς τους στον δραματικά πολυεπίπεδο χώρο του ύστερου μοντερνισμού, βρήκαν ο καθένας τους την προσωπική και απόλυτα αναγνωρίσιμη του γλώσσα, δηλαδή την ταυτότητά του, καθιστάμενοι με την ευαισθησία, το ταλέντο αλλά και τη μαγκιά τους (!) διεθνή ονόματα. Μάλιστα σ’ έναν στίβο πολύ δύσκολο και με αμείλικτο ανταγωνισμό. Πολύ πριν δηλαδή διαβούμε πολιτικά την είσοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μικρή, καλλιτεχνική μας αβανγκάρντ μάς είχε βάλει στην Ευρώπη από το παράθυρο! Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και αναφέρομαι στον Τάκη και το μαγνητικό του μανιφέστο, τον Κουνέλλη και την arte povera, τον Κανιάρη και τους Gastarbeiter - Fremdtarbeiter, τον Μητρόπουλο και την Κάλλας, τη Μελίνα και την Ειρήνη Παπά, τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον “Αλέξη Ζορμπά” ταινία για την οποία ο Βασίλης Φωτόπουλος τιμήθηκε με Όσκαρ σκηνογραφίας το 1964, τον Μάνο και τον Μίκη ή τον Κουν με τους Όρνιθες, το 1960. Αλλά και τον Κούνδουρο που με τις “Μικρές Αφροδί - τες” αποσπούσε την αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου, το 1963. Υπενθυμίζω ότι η μουσική ήταν του Γιάννη Μαρκόπουλου και το σενάριο του Κώστα Σφήκα και του Βασίλη Βασιλικού. Αυτή είναι η πολυδιάστατη ελληνική avant - garde η οποία άρχισε να θαυματουργεί γύρω στα 1960.

Είναι πολύ φυσικό η έκθεση αυτή να μην εξαντλεί όλα τα ονόματα και όλες τις περιπτώσεις της ελληνικής modernité εκείνης της περιόδου. Αποτελεί όμως μια απολύτως ενδεικτική εκπροσώπηση των ποικίλων τάσεών της που ξεκινούν από την ευφάνταστη naïveté του Φασιανού, την figuration nouvelle του Χρίστου Καρά και φτάνουν ως την art mecano του Κεσσανλή, τον nouveau réalisme του Παύλου και τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό του Στάμου. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι στην έκθεση αυτή φιλοξενούνται έργα ιστορικά, μεγάλων διαστάσεων και μουσειακών προδιαγραφών. Έργα μιας έντονης θεατρικότητας τα οποία συμμετείχαν σε μεγάλες, διεθνείς εκθέσεις. Από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας ως την Μπιενάλε των Νέων του Παρισιού, την documenta κ.λπ.

Γι’ αυτό είναι η χαρά και η ικανοποίηση μας μεγάλη. Γιατί διεκδικούμε να μπει ξανά η Τήνος στο παιχνίδι των μεγάλων, καλλιτεχνικών γεγονότων όπως ιστορικά δικαιούται κι όπως συνέβαινε και στο παρελθόν όταν πρωταγωνιστούσαν σ’ όλη την Ευρώπη Τήνιοι δημιουργοί σαν τον Γιαννούλη Χαλεπά, τον Νικόλαο Γύζη, τον Νικόλαο Λύτρα, τον Αντώνη Σώχο, τον Νίκο Σκαλκώτα, τον Λάζαρο Λαμέρα και τόσους άλλους. Το ξέρουμε πια: Τέχνη είναι το μόνο μας δικαίωμα σε μίαν, έστω, ιδιοτελή αθανασία και η μόνη μας δυνατότητα να ψηλαφήσουμε, έστω, με τα ακροδάχτυλά μας το πρόσωπο της ομορφιάς. Εκείνες τις ιδανικές, διάφανες μορφές που εγκαταβιούν στον πυρήνα της ύπαρξης μας, σε πείσμα της μιζέριας ή της πεζότητας που η καθημερινότητα εξ ορισμού προκαλεί. Τίποτε άλλο δεν μας επιτρέπεται.

Τόσο απαλά, τόσο ανεπαίσθητα όσο για να πονάει... λίγο. Σαν το αγκάθι του τριαντάφυλλου. Αυτό είναι η τέχνη. Η τρυφερότητα που όμως μπορεί και εξαντλεί την, πανταχού παρούσα, βία.»

Συμμετέχουν: PAVLOS, ΑΛΗΘΕΙΝΟΣ Δημήτρης, ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος, ΚΑΡΑΣ Χρίστος, ΚΕΣΣΑΝΛΗΣ Νίκος, ΛΑΠΠΑΣ Γιώργος, ΜΙΧΑΣ Γιάννης, ΜΥΤΑΡΑΣ Δημήτρης, ΣΚΥΛΑΚΟΣ Βασίλης, ΣΤΑΜΟΣ Θεόδωρος, ΦΑΣΙΑΝΟΣ Αλέκος. 

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου συμμετέχει στην έκθεση “Τήνος avant - garde” με το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου Tel-Néant και εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στο Δήμο Τήνου, το Δήμαρχο Τήνου κ. Γιάννη Σιώτη και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο σε θέματα Πολιτισμού Δήμου τήνου κ. Εμμανουήλ Σώχο για τη φιλοξενία, στην κ. Άννα Αγγελοπούλου και τον κ. Ηριδανό Τσιριγκούλη από τη ROMA GALLERY για την εξαιρετική συνεργασία και στον επιμελητή της έκθεσης κ. Μάνο Στεφανίδη.

 

 

ΤΗΝΟΣ AVANT - GARDE 

Διάρκεια έκθεσης: 3 Ιουλίου - 31 Αυγούστου 2021

Χώρος: Δήμος Τήνου - Στέγη Πολιτισμού & Παιδείας Δήμου Τήνου (Κτήριο «Μοσχούλειας Σχολής»)

Επιμέλεια έκθεσης: Μάνος Στεφανίδης

Διοργάνωση έκθεσης: ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ - ROMA GALLERY

Πληροφορίες: ROMA GALLERY, Τηλ. 2130358344