Οι «Τέσσερις Εποχές»
19 Οκτωβρίου, 2022

Οι «Τέσσερις Εποχές» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Κτήμα Σκούρα στη Νεμέα 

Εγκαίνια και παρουσίαση του γλυπτού από την ιστορικό τέχνης Ίριδα Κρητικού

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, ώρα 12:00

 
 

Φθινοπωρινή επίσκεψη και ξενάγηση στον αμπελώνα

Το εμβληματικό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Τέσσερις Εποχές», αποκτήθηκε σε δημοπρασία από το ζεύγος Σκούρα πριν από μερικά χρόνια, αποτελώντας έκτοτε αγαπημένο έργο της σημαντικής ιδιωτικής τους συλλογής.
Με την επιθυμία το γλυπτό αυτό να αναπαραχθεί καλλιτεχνικά με την επιμέλεια του Ιδρύματος σε μεγαλύτερο μέγεθος προκειμένου να αποτελέσει τοπόσημο για το Κτήμα, ο Γιώργος Σκούρας ήρθε σε επαφή με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

Το αίτημα μελετήθηκε και  η κατασκευή του έργου υλοποιήθηκε σε ικανό μέγεθος (7,90×1,50×2,85μ.) για το προβλεπόμενο σημείο. Την ανακατασκευή ανέλαβε το καλλιτεχνικό εργαστήριο των κυρίων Λεωνίδα & Στέλιου Γκίκα, εργαστήριο που έχει κατασκευάσει πλειάδα γλυπτών έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου όσο ο μεγάλος δημιουργός βρισκόταν ακόμη εν ζωή. Στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού, το γλυπτό τοποθετήθηκε στο Κτήμα Σκούρα, αποτελώντας έκτοτε τοπόσημο του οινοποιείου. 

Στο πλαίσιο της πρώτης εκδήλωσης και των εγκαινίων εγκατάστασης του γλυπτού η ιστορικός τέχνης και συνεργάτιδα του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κυρία Ίρις Κρητικού, θα παρουσιάσει το γλυπτό και θα μιλήσει για τον καλλιτέχνη.

Το έργο αποτελείται από τέσσερις ομπρέλες, το πλέον αναγνωρίσιμο μοτίβο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ενώ, οι περίφημες ομπρέλες του γλύπτη είναι επιχρωματισμένες, έτσι ώστε να υποδηλώνουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου, αλλά επίσης αλληγορικά, τις τέσσερις φάσεις/ηλικίες της ζωής του ανθρώπου (παιδί, έφηβος, ενήλικας, ηλικιωμένος).

 

 

Οι «Τέσσερις Εποχές» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Κτήμα Σκούρα στη Νεμέα

 

Οι «Τέσσερις Εποχές» αποτελούν το πρώτο γλυπτό στο οποίο το 1993 ο Γιώργος Ζογγολόπουλος χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, χρώμα στις χαλύβδινες διάτρητες ομπρέλες του παρουσιάζοντάς το στην Μπιενάλε της Βενετίας.   
Η δεύτερη φορά που οι ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου απέκτησαν χρώμα είναι στην ύψους 25 μ. γλυπτική εγκατάσταση «Αίθριο» που υπάρχει στην Πλατεία Συντάγματος.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:
– Άφιξη στο Οινοποιείο Σκούρα, ώρα 11:45-12:00
– καφές καλωσορίσματος,
– εγκαίνια και παρουσίαση του γλυπτού ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ από την ιστορικό τέχνης κυρία Ίριδα Κρητικού
– ξενάγηση στο Οινοποιείο (κάβα παλαίωσης, τρόπος εμφιάλωσης, αίθουσα ωρίμανσης)
– γευσιγνωσία οίνου – κέρασμα
– αναχώρηση για την Αθήνα, ώρα 14:45-15:00.

 

Πληροφορίες:
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με απαραίτητη τηλεφωνική ή ηλεκτρονική κράτηση στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου.
Σας παρακαλούμε, ενημερώστε μας για τη συμμετοχή σας έως και την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 απαντώντας:
Τηλ. 2106712210 &  Email: info@zongolopoulos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.