Έκθεση Γλυπτικής

Ημέρες / Ώρες

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023 και ώρα 6.30 μ.μ. στην Bookis Plaza, ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό.

 

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό κατόπιν κράτησης στο τηλέφωνο 210 6798169 ή στο theater@athenscollege.edu.gr τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

 

1 Ιουνίου – 20 Ιουλίου: Τετάρτη και Πέμπτη, 5 μ.μ. – 7 μ.μ. με παράλληλη ξενάγηση

16 Ιουνίου – 20 Ιουλίου: Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. – 4 μ.μ. ελεύθερη περιήγηση

Image

Για πρώτη φορά, το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου παρουσιάζεται στον φυσικό χώρο εκπαιδευτικού οργανισμού, στο Κολλέγιο Αθηνών, σε μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «ΑΓΩΓΗ ΖΩΗΣ». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 31 Μαΐου, με την υπαίθρια παρουσίαση έργων γλυπτικής του μεγάλου Έλληνα δημιουργού. Εν συνεχεία τον Σεπτέμβριο, η έκθεση θα αναπτυχθεί και στον εσωτερικό χώρο του Θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών, σε μια σύνθετη μορφή αφήγησης της πορείας του καλλιτέχνη.

Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε ύστερα από την επίσκεψη του President του Κολλεγίου ΑθηνώνΚαθηγητή Κώστα Συνολάκη, στην κατοικία του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό, όπου με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και ανιψιό του καλλιτέχνη Νίκο Θεοδωρίδη οραματίστηκαν μια μουσειακών προδιαγραφών έκθεση στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα – Κολλέγιο Αθηνών, με στόχο να συστήσουν άμεσα στους μαθητές και τους επισκέπτες του ιστορικού Σχολείου τον δημιουργό, που σφράγισε με το έργο του τον δημόσιο χώρο της Ελλάδας, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Προοπτική και στόχος της έκθεσης, σύμφωνα με τον Καθηγητή Κώστα Συνολάκη, είναι, μέσα από την ποικιλομορφία της, οι μαθητές να προσεγγίσουν ολιστικά την Τέχνη. Το έργο του Γ. Ζογγολόπουλου, στα ογδόντα χρόνια της αδιάλειπτης δημιουργίας του, παρουσιάζει μια διαρκή διάθεση ανανέωσης, σχετίζεται άμεσα με τον δημόσιο χώρο, έχει πρωτοπόρες μνημειακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με την επινοητικότητά του πυροδοτεί τη φιλοπερίεργη φύση των νέων.

Ο ανιψιός του γλύπτη Νίκος Θεοδωρίδης στηρίζοντας το όραμα του Καθηγητή Κώστα Συνολάκη θέλησε να ενεργοποιήσει αμέσως αυτή την πρόταση και έτσι, για πρώτη φορά σε σχολικές εγκαταστάσεις, δημιουργήθηκε η υπαίθρια έκθεση εμβληματικών γλυπτών του Γ. Ζογγολόπουλου, την οποία επιμελείται η Αρχαιολόγος και Ιστορικός της Τέχνης Ίρις Κρητικού. Πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις δημιουργημένες από τον Μουσικοσυνθέτη Γιώργο Βούκανο θα συνοδεύουν το κάθε γλυπτό ξεχωριστά.