Οι εμβληματικές ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Κτήμα Σκούρα

Το εμβληματικό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου "Τέσσερις Εποχές", αποκτήθηκε σε δημοπρασία από το ζεύγος Σκούρα πριν από μερικά χρόνια, αποτελώντας έκτοτε αγαπημένο έργο της σημαντικής ιδιωτικής τους συλλογής.

 

Με την επιθυμία το γλυπτό αυτό να αναπαραχθεί καλλιτεχνικά με την επιμέλεια του ιδρύματος σε μεγαλύτερο μέγεθος προκειμένου να αποτελέσει τοπόσημο για το Κτήμα του ζεύγους στη Νεμέα, ο Γιώργος Σκούρας ήρθε σε επαφή με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

 

Το γλυπτό ανακατασκευάστηκε από το καλλιτεχνικό εργαστήριο των Λεωνίδα & Στέλιου Γκίκα, εργαστήριο που έχει κατασκευάσει πλειάδα γλυπτών έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου όσο ο μεγάλος δημιουργός βρισκόταν ακόμη εν ζωή. Στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού, το έργο τοποθετήθηκε στο Κτήμα Σκούρα, αποτελώντας έκτοτε τοπόσημο του οινοποιείου.

Image
Image
Image

Παρουσίαση

Στο πλαίσιο της πρώτης εκδήλωσης και των εγκαινίων εγκατάστασης του γλυπτού, η ιστορικός τέχνης και συνεργάτιδα του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Ίρις Κρητικού, θα παρουσιάσει το γλυπτό και θα μιλήσει για τον καλλιτέχνη.

 

Το έργο αποτελείται από τέσσερις ομπρέλες, το πλέον αναγνωρίσιμο μοτίβο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ενώ οι περίφημες ομπρέλες του γλύπτη είναι επιχρωματισμένες, έτσι ώστε να υποδηλώνουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου, αλλά επίσης αλληγορικά, τις τέσσερις φάσεις/ηλικίες της ζωής του ανθρώπου (παιδί, έφηβος, ενήλικας, ηλικιωμένος).

 

Οι "Τέσσερις Εποχές" αποτελούν το πρώτο γλυπτό στο οποίο ο Γιώργος Ζογγολόπουλος χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά το 1993, χρώμα στις χαλύβδινες διάτρητες ομπρέλες του παρουσιάζοντάς το στη Μπιενάλε της Βενετίας.  

 

Η δεύτερη φορά που οι ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου απέκτησαν χρώμα ήταν στην ύψους 25 μ. γλυπτική εγκατάσταση "Αίθριο" που υπάρχει στην Πλατεία Συντάγματος.

 

Info: Οινοποιείο Σκούρα | 21/10 (12 μ.μ.) | Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη τηλεφωνική ή ηλεκτρονική κράτηση στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου